Wat je nodig hebt om te beginnen met wielrennen, deel 2: kleding

Er is ontzettend veel verschillende wielerkleding. Zo’n wielerbroek, is dat nou perse nodig? Welke kleding is nou belangrijk om te kopen als je wit beginnen en welke heb je nog niet direct nodig? Ik probeer je te helpen.

 

Kleding is een belangrijk onderdeel voor als je gaat fietsen. De juiste kleding kan een groot verschil maken in fietscomfort. Een goed uitgeruste wielrenner zou de volgende kledingstukken in zijn kledingkast moeten hebben (zou, dus niet moet ;)):

  • Wielerbroek; zowel een lange als een korte en beenstukken.
  • Wielershirt; ook hier een lange en een korte versie en armstukken.
  • Handschoenen; met vingers voor in de winter, zonder vingers voor in de zomer.
  • Fietssokken.
  • Regen- en/of windjacks.

 

Wielerbroek

De wielerbroek is het belangrijkste kledingstuk als je begint met wielrennen. In de wielerbroek zit een zeem, die meestal van synthetisch materiaal is gemaakt. Vroeger waren dit leren zemen, maar tegenwoordig wordt er vaak voor een mengsel van elastische kunstvezels gekozen. Dit is gemakkelijker in onderhoud en een stuk hygiënischer. De zeem beschermt je zitvlak tegen druk- en schuurplekken. Er zijn wielerbroek met en zonder bretels/hengsels. Hier moet je voor jezelf uitvinden wat je het prettigste vind. Belangrijk is dat je onder je wielerbroek géén ondergoed draagt. Ik weet het, het is een heel raar idee. Maar geloof me, zonder zit het echt veel fijner. Bij mij heeft het ook een tijdje geduurd voordat ik me er over heen had gezet, maar daarna heb ik me altijd afgevraagd waarom ik het niet eerder had gedaan. Hoe klein, dun, zonder naadjes, enz. je onderbroek ook is, het schuurt en drukt altijd. Daarnaast is het belangrijk om je wielerbroek na iedere keer te wassen. Dat natuurlijk om eerder genoemde reden. Ook niet geheel onbelangrijk: blijf niet te lang rondlopen in je wielerbroek. De zeem heeft stiekem best wat zweet opgenomen en is dus vochtig. Als je daarmee blijft rondlopen, creëer je down-under een mooie broedplek en dat wil je natuurlijk niet!

 

Wielershirt

Het wielershirt houdt je lichaam warm en voert lichaamswarmte en -zweet af. Achterop zitten 2 of 3 zakken, waar je spullen, zoals eten, in kwijt kunt. Tegenwoordig zijn de wielershirts gemaakt van synthetische materialen. Het shirt moet nauw aansluitend zijn, maar toch prettig en comfortabel zitten. Het mag niet gaan flapperen tijdens het fietsen. Je kunt vaak kiezen tussen een volledige rits of alleen maar een rits aan het bovenste gedeelte. Mijn voorkeur gaat naar een volledige rits, omdat je die verder open kunt zetten en het daarmee makkelijker is om na het fietsen je bezweette shirt uit te trekken. Daarnaast moet de achterkant van het wielershirt lang genoeg zijn, zodat in je fietshouding je rug niet onbedekt is. In de praktijk heb ik hier wat moeite mee. De shirtjes sluiten vaak goed aan, maar zijn achter te kort of andersom, de shirtjes zijn achter lang genoeg maar sluiten niet fijn aan.

 

Handschoenen

Handschoenen beschermen je handen bij het vallen,vangen schokken op en voorkomen blaren bij lange ritten. Maar je kunt er ook heel goed je wielen mee schoon maken van steentjes, door tijdens het fietsen voorzichtig je hand boven je voorwiel te houden. Pas handschoenen altijd! Te grote handschoenen zorgen voor vouwen in het stof en te kleine handschoenen knellen af. Ik heb een haat-liefde-verhouding met handschoenen. Ik kan niet zonder ze fietsen, maar ze bezorgen me altijd pijn. Mijn zoektocht naar de ideale handschoen is tot nog toe niet geslaagd.

 

Fietssokken

Het fijnste fietst het met speciale fietssokken. Deze zijn vaak naadloos en zorgen dat er geen drukplekken komen op je voeten. Je hebt hoge en lage fietssokken. Hoge reiken tot de kuiten, lage reiken niet verder dan de enkels. Ikzelf draag altijd korte fietssokken, ik vind het er namelijk absoluut niet mooi uitzien om in de zomer een stel bruine benen te hebben en dan een paar witte sokken aan te hebben. Vriendlief daarentegen draagt wel hoge fietssokken, “omdat dat hoort”. Hij liever dan ik.

 

Regen- en/of windjack

Deze beschermen je bovenlichaam tegen regen- en/of wind.  Vaak hebben ze beide gecombineerd en houden ze zowel de wind van je lichaam af, als de regen. Ze zijn licht en makkelijk opvouwbaar zodat je ze mee kunt nemen in je achterzakken. Eerlijk is eerlijk, ze zijn fijn, maar als je begint heb je zo’n jasje nog niet direct nodig. Bovendien zijn ze ook nog eens hartstikke duur, dus dat geld kun je beter in een goede wielerbroek stoppen.

 

Ik heb bovenstaande x 100 in mijn kast, maar wanneer je begint is dit natuurlijk niet allemaal nodig. Daarnaast is het een feit dat echt goede kleding niet heel goedkoop is. Eén goede korte wielerbroek en wielershirt met korte mouwen, met een paar korte handschoenen is voldoen wanneer je net begint. Waarschijnlijk ga je toch alleen maar fietsen met goed weer, tenminste, dat deed ik wel (en nu ook nog vaak). En met een paar arm- en beenstukken ben je ook de lente en herfst voorzien. De merken waarvan ik vind dat ze hele fijne sportkleding hebben zijn Nalini, MOA, Sportful en Vermarc, maar per fietswinkel is het afhankelijk welke merken  en welk deel van collectie ze verkopen.

 

Liefs, Manon

 

Geef een reactie op het artikel...