Technisch geneuzel: groepen

Mannen praten er graag over, verkopers praten er graag over, maar wat zijn nu precies ‘groepen’. Als vrouw in een mannenwereldje wil je natuurlijk weten waar over gepraat wordt en als het kan er ook over mee praten. Vandaag een lesje over groepen. 

 

Wanneer het gaat over groepen, gaat het over alle onderdelen die in verband staan met het schakelwerk van je fiets. Dit zijn de volgende onderdelen:

  • Voor- en achterderailleur
  • Cassette (kettingbladen aan het achterwiel)
  • Shifters (om te schakelen)
  • Crankstel (trapas en daaraan gemonteerde kettingbladen)
  • Ketting
  • Remmen

Er zijn verschillende merken die groepen produceren. De drie bekendste zijn het Japanse Shimano, het Amerikaanse SRAM en het Italiaanse Campagnolo. In de tabel staat een overzicht van alle groepen van deze drie, genoemd van hoog naar laag. Di2 en EPS zijn elektromechanische groepen. Op deze site staat een duidelijke beschrijving over de Shimano-groepen.

groepen1

Kwaliteit

Hoe hoger de groep, hoe beter de kwaliteit. De kwaliteit hangt af van de snelheid van schakelen, duurzaamheid, betrouwbaarheid en gewicht. Duurzaamheid en betrouwbaarheid zijn hierbij het belangrijkste. Qua gewicht en snelheid van schakelen zullen we maar minimaal iets kunnen waarnemen, maar duurzaamheid is wel te merken. Duurzaamheid is de bestendigheid voor slijtage, verval en langdurig gebruik. Dit is dus afhankelijk hoe vaak je fietst. Wanneer je weinig fietst, zal je fietst ook minder te verduren krijgen dan wanneer je regelmatig fietst.

Er worden door de merken veel geïnvesteerd in verbetering van hun producten. Hierdoor zijn de nieuw geïntroduceerde groepen altijd beter dan hun voorgangers.

 

Triple, double en compact

Er wordt een onderscheid gemaakt in een triple of een double/compact. Dit gaat dan over het aantal kettingbladen op het crankstel. Een triple heeft 3 kettingbladen, een double/compact heeft 2 kettingbladen. Met een triple kun je in een kleiner verzet rijden waardoor je bijvoorbeeld makkelijker een berg op kunt klimmen. Bij de compact is het kleinste kettingblad kleiner dan de gewone double, waarmee geprobeerd wordt de triple en de double met elkaar te combineren.

Naast het aantal kettingbladen aan de crank, is het aantal kettingbladen van de cassette ook verschillend. Je hebt 8-, 9-, 10-, en 11-speedgroepen, waarbij het cijfer staat voor het aantal kettingbladen er op de cassette zitten. Hoe meer kettingbladen er op je racefiets zitten, hoe meer versnellingen je hebt.

 

Elektrisch schakelen

Shimano en Campagnolo hebben een groep ontwikkeld waarbij er elektrisch geschakeld wordt. De normale schakelkabel is hierbij vervangen door een elektronische draad en een accu die onder aan het frame wordt bevestigd. Elektrisch schakelen heeft als voordelen dat het sneller is, nauwkeuriger en effectiever, maar hier hangt natuurlijk ook weer een prijskaartje aan.

 

Liefs, Manon

 

 

One thought on “Technisch geneuzel: groepen

Geef een reactie op het artikel...