Start2Bike

Vanuit de NTFU wordt de training Start2Bike aangeboden. Vriendlief vond het belangrijk dat ik zou deelnemen aan deze cursus, zodat ik wat zelfverzekerder op de fiets zou zitten. In eerste instantie vond ik dit niet zo nodig, ik had toch al wat ervaring?! Maarja, bochtjes maken is vaak toch best moeilijk en met afdalen ben ik ook al niet zo’n held. Zou het dan toch wat voor mij zijn? Uiteindelijk heb ik me dan toch ingeschreven voor Start2Bike, en wat was het leuk! Lees snel verder voor mijn ervaringen.

 Start2Bike

Maar, wat vond ik er nou van? In één woord: fantastisch! De groep waarmee ik de trainingen heb gedaan was ontzettend gezellig. We waren met 4 dames en 1 heer. Van te voren had ik verwacht dat ik de enige vrouw in de groep zou zijn en had nooit verwacht dat het juist omgedraaid zou zijn. Hieruit blijkt toch maar weer dat er steeds meer dames beginnen met fietsen. Met de dames was er meteen een goede klik. Zo goed, dat we nu met ons vieren proberen iedere zaterdag samen te gaan fietsen. Er was een klein niveauverschil in de groep, maar  er werd goed op gelet dat de trainingen aansloten voor ieder niveau.

 

De trainingen werden gegeven door een aantal heren van TWC Weert. Zij hebben via de NTFU een cursus gevolgd om deze trainingen te geven. De opbouw van de trainingen was als volgt:

Week 1: Remmen en schakelen

Week 2: Balans

Week 3: Bochten

Week 4: Klimmen en dalen

Wij besloten om er nog een vijfde week aan toe te voegen met een tocht van 80 km, waarbij we het geleerde in de praktijk konden brengen.

foto 2

Wat zijn de belangrijk dingen die ik geleerd heb tijdens deze trainingen:

 • Hoe ik op de juiste manier een bocht neem. Lijkt misschien heel logisch, maar bleek moeilijker dan gedacht. Belangrijk is dat je let op je pedaal. Wanneer je een bocht naar links neemt, zorg je er voor dat je linker pedaal omhoog staat. Zo kan je pedaal nooit aan het wegdek kommen en voorkom je dat je valt. Op je rechter pedaal zet je een klein beetje kracht en kom je lichtjes met je billen van het zadel los. Als je dan ook nog lichte druk geeft aan de rechterkant van je stuur, ga je bijna vanzelf door de linkerbocht!
 • Remmen. Erg belangrijk tijdens het fietsen. Tijdens het remmen kun je het beste door blijven trappen. Dit zorgt er voor dat je wielen niet blokkeren, het ABS-systeem van je fiets eigenlijk, waardoor het risico op vallen veel kleiner is.
 • Hoe ik in een groep moet fietsen. Ik vond het altijd heel moeilijk om dicht achter iemand te fietsen. Oké, ik ben er nu nog steeds geen fan van, maar ik kan me er nu enigszins over heen zetten. Wat héél belangrijk is tijdens het fietsen in een groep, zijn de signalen. Tijdens de trainingen hebben we hier volop mee geoefend.

Ik zou iedereen aan raden om aan deze trainingen mee te doen, ongeacht of je beginnend of gevorderd wielrennen bent. Er worden handige tips gegeven en je leert er altijd wat van! Kijk voor meer informatie op de websites van de NTFU of Start2Bike.

 

Liefs Manon

4 thoughts on “Start2Bike

 1. Hoi Manon,
  Start to bike was inderdaad super!
  Goed voor de techniek en conditie, maar het fietsgroepje dat we eraan over gehouden hebben is nog veel meer waard!
  Groetjes,
  Miranda

 2. Hoi Manon,

  Wat leuk dat je een eigen blog begonnen bent. Dat is ook echt iets voor jou!
  Start2Bike vond ik geweldig! Ik heb daar geleerd om één te worden met mijn fiets waardoor mijn zelfvertrouwen is gegroeid.
  En dat het met “ons 4-en” zo goed klikt, komt mede omdat we alle vier totaal verschillend zijn, maar dezelfde passie delen en elkaar respecteren en waarderen zoals we zijn!
  Ik hoop dat we nog heel veel kilometers samen fietsen…….

  Energieke groetjes,
  Désirée

Geef een reactie op het artikel...