Maak je racefiets winterklaar

De zomerse dagen liggen helaas achter ons en de donkere, koude dagen liggen in het verschiet. Onszelf bereiden we goed voor op de kou, maar wist je dat het ook belangrijk is om je racefiets voor te bereiden op alles wat de kou met zich meeneemt?

 

Wat dacht je namelijk van al het modder, water, sneeuw en zout waarmee je geliefde fietsje in aanraking komt in deze maanden? Je staat er misschien niet zo bij stil, maar ook je racefiets heeft het zwaar te verduren in de wintermaanden.Veel mensen kiezen er dan ook voor om hun geliefde racefiets in de winterperiode op te bergen en fietsen door op een oude racefiets of mountainbike. Mocht je niet de luxe hebben om over een “slechtweer-fiets” te beschikken, geef ik je hier een aantal tips om er voor te zorgen dat je racefiets de winter doorstaat zodat jullie fris en fruitig de zomer tegemoet gaan. En deze tips kun je natuurlijk ook heel goed toepassen op je “slechtweer-fiets”, want ook die moet de winter doorstaan.

 

  1. Spuit na het fietsen je fiets schoon van al het modder, zand, sneeuw en zout. Doe dit meteen (of vlak) na dat je gefietst hebt, om te voorkomen dat het vuil schade aanricht aan je fiets. Gebruik voor het afspuiten een gewone tuinslang en geen hogedrukspuit. Zout spoel je makkelijker weg in warm (niet te warm) water, omdat het dan oplost. Nadeel is wel dat het zout in opgeloste vorm makkelijk tussen kwetsbare delen komt en kan aantasten. Dus goed naspoelen! Spuit niet direct met het water op de lagers (bij het balhoofd aan je stuur, de naven van je wielen en je trapas). Hierdoor kun je het vet wegspuiten, wat de levensduur van je materiaal verkort. Spuit dus vooral het frame af en daar waar veel viezigheid zit.
  2. Maak je fiets schoon met een schoonmaakmiddel speciaal voor fietsen. Ontvet je ketting met een speciale ontvetter en een speciaal borsteltje. Nadat je je fiets hebt ingesopt, spoel je hem weer volledig af. Wrijf daarna je fiets droog om lelijke, opgedroogde plekjes te voorkomen. Ook je ketting maak je droog na het schoonmaken!
  3. Spray je fietsframe in met een waxspray. Deze spray vormt een laagje op je frame die er voor zorgt dat je fiets beschermd is tegen vuil.
  4. Smeren! Waar we ons in de zomer insmeren met zonnebrand, smeren we in de winter onze racefiets. Kies voor een smeermiddel dat geschikt is voor winterse (natte) omstandigheden. Deze olie is dikker en blijft langer op de ketting zitten. Nadeel is alleen dat deze dikkere olie meer vuil vast houdt, waardoor je dus vaker je ketting schoon moet maken en smeren. Smeer ook meteen je derailleurwieltjes in. Daarnaast kun je ook alle lagers, pedalen, zadelpen en boutjes in het vet zitten. Dit zijn eigenlijk alle beweegbare onderdelen van je fiets die door water, vuil en zout vast zouden kunnen gaan zitten.0a4ab3740b01651ae1a1912b360b82d6
  5. Controleer je remblokken. Onder winterse omstandigheden slijten je remblokken sneller dan in de zomer. Maak ze dan ook meteen even schoon, want ook hier verzamelt vuil zich.
  6. Controleer je banden. Waarschijnlijk weet je het al, bij nat weer blijven er veel steentjes aan je banden plakken. Controleer je banden na het fietsen en verwijder steentjes, glas en andere dingen die de kans op een lekke band vergroten. Controleer ook meteen of er nog voldoende profiel op je banden zit. Wanneer het canvas zichtbaar is, is je band aan vervanging toe. Met een fietspomp controleer je of er nog voldoende lucht in je banden zit.
  7. Bevestig een spatbord. Een spatbord zorgt er voor dat water en vuil niet kunnen opspatten houdt je derrière droog.
  8. Mocht je het nog niet gedaan hebben, plaats dan goede verlichting op je fiets. Overdag kan het grauw/grijs zijn en ook wanneer het regent of mistig is wil je goed gezien worden.
  9. Zet na het poetsen je fiets op een warme plek neer. Je wilt voorkomen dat onbedoeld water tussen je onderdelen of in je kabels gaat bevriezen.

 

De juiste producten om je racefiets winterklaar te maken vind je in vrijwel alle fietsenwinkels. Wanneer je niet zeker weet wat je nodig hebt, kun je daar altijd om advies vragen.

Veel winterfietsplezier!

 

Liefs, Manon

 

Geef een reactie op het artikel...