Fietskleding, wat doen we aan in de herfst?

Het regent, het waait en het is koud of er is geen wolkje te bekennen en het is (redelijk) warm. Herfst. Het weer is wispelturig en dat zorgt er altijd voor dat ik vertwijfeld voor mijn kast sta. Wat doe ik in godsnaam aan?! Een jasje is te warm, maar zijn alleen armstukken niet te koud?

 

De herfst is voor mij echt een ramp. Sowieso moet ik me van de bank af slepen om überhaupt op de fiets te stappen. Maar áls ik dan eindelijk mijn luie kont van de bank heb gelift, sta ik een uur voor mijn kast te draaien voordat ik besloten heb wat ik aan ga doen. Niet omdat ik perse zo fashionable voor de dag wil verschijnen, maar omdat ik niet weet of ik me te warm of te koud kleedt. Het is me namelijk al heel vaak voorgekomen dat ik  een verkeerde keuze had gemaakt. Veel voorkomend: het waait heel hard en het ziet er maar grijs uit. Dus besluit ik een wielershirt aan te trekken met daarover heen nog een jasje. Gevolg, na 10 minuten breekt het zweet me al uit en de rest van de rit fiets ik met een verhit hoofd rond. Andersom gebeurd ook regelmatig: buiten schijnt het zonnetje en wanneer ik in mijn wielershirt met armstukken en korte broek naar buiten stap, blijkt het toch iets frisser te zijn dan gedacht. Ik geef een aantal tips die ik de afgelopen tijd geleerd hebt.

 

        

Extra t-shirt

Vanaf de herfst draag ik een extra t-shirt onder mijn wielershirt. Dit kan een coolingshirt zijn, maar naar mate het kouder wordt is een thermoshirt geen overbodige luxe. Dit shirt zorgt er voor dat je bovenlichaam lekker warm blijft, maar dat het zweet wordt afgevoerd.

 

Opvouwbaar jasje

In mijn achterzak stop ik een opvouwbaar jasje, ook wel windstopper genoemd. Een goede windstopper kost een lieve duit, maar ik heb het er voor over. Deze jasjes houden de wind en vaak ook de regen tegen. Ideaal als het onverwacht begint te regenen. En mocht het toch kouder zijn dan verwacht, trek je even snel je jasje aan en hoef je niet verkleumd verder te fietsen. Andersom werkt het natuurlijk ook, blijkt het te warm te zijn heb je je jasje zo weer uitgetrokken en in je achterzak gestopt. Ook ideaal wanneer je een af moet dalen. Na het klimmen ben je vaak flink bezweet en dan koelt je lichaam tijdens het afdalen snel af. Wanneer het buiten kouder wordt, wordt dan de kans op een verkoudheid vele malen groter.

 

CASTELLI Nanoflex Armwarmer White       CASTELLI Nanoflex Legwarmer Black

Arm- en beenstukken

Dit zijn mijn beste vrienden in dit jaargetijden. Vooral de beenstukken. Ik heb een lange wielerbroek, maar die draag ik alleen in de winter omdat deze echt dik is. Met beenstukken kan ik mijn korte wielerbroeken nog een lange tijd door dragen. En wanneer het zonnetje dan toch nog door komt en het te warm wordt, kan ik ze op ieder moment uit trekken. Voor armstukken geldt het zelfde. Ik heb verschillende wielerjasjes, maar deze zijn vaak net iets te warm.

 

Een combinatie van deze 3 dingen, met een wielershirt en een korte wielerbroek, vindt ik voor de herfst ideaal. En als het dan winter wordt? Tja, dan sta ik opnieuw een uur voor de kast te draaien… Wat is jullie perfecte kledingcombinatie in de herfst?

 

Liefs, Manon

 

Bron foto’s: pinterest, Craft, Sportful, Cyclewear

Geef een reactie op het artikel...