Fietsen in het donker

We komen er niet onderuit, het wordt weer winter. En dat betekent dat het weer vroeg donker wordt. Om toch onze kilometertjes te maken, zal er ook in de avonduren, en dus in het donker, gefietst worden. En ook in het donker wil je door de andere weggebruikers gezien worden.

 

Veiligheid, en dan met name goed zichtbaar zijn, op de fiets is altijd belangrijk. Tijdens de tour de France nog reden de renners van Trek Factory Racing met een achterlicht, de Flare RT tail light, om de zichtbaarheid te vergroten. Gewoon overdag. Zelf rijdt ik tegenwoordig ook vaker overdag met mijn achterlampje aan. Dat geeft me toch net een fijner gevoel, vooral nu het weer weer grijzer wordt. Wanneer het donker wordt, is het haast vanzelfsprekend dat je verlichting hebt op je fiets. Toch heeft lang niet iedereen verlichting op zijn fiets of is niet goed zichtbaar. Welke spullen zijn er op de markt en wat is er allemaal mogelijk?

 

Lampen

Misschien wel het meest voor de hand liggend, maar absoluut noodzakelijk! Ten eerste zorgen lampen er voor dat de weg voor jouw zichtbaar wordt, ten tweede zorgen ze er voor dat jij zichtbaar wordt voor andere weggebruikers. Je hebt lampen in verschillende soorten en maten. Er zijn voorlicht die een flinke hoeveelheid licht produceren en er zo voor zorgen dat de weg goed zichtbaar is voor jou. Hierdoor kun je op een lekker tempo blijven doorfietsen en ben je niet alleen afhankelijk van lantaarnpalen. Ook voor achteropkomend verkeer is het belangrijk dat je zichtbaar bent. Achterlichtjes zijn in verschillende lichtsterkten te verkrijgen en zijn vaak uitgerust met verschillende standen. Persoonlijk vind ik de knipperstand het prettigst, omdat je dan andere als het ware waarschuwt.

 

Reflecterende kleding

Naast lampen op je fiets kun je jezelf ook zichtbaarder te maken door het dragen van reflecterende kleding. Tegenwoordig zijn veel jasjes uitgerust met reflecterende delen. Maar ook op je wielerbroek of beenstukken zitten vaak reflectie. Het helpt ook al veel om lichte, felle, eventueel fluorescerende, kleding te dragen.

 

volvo

Nieuwe innovaties

Lazer heeft een fietshelm ontwikkelt waarbij aan de achterkant een LED-lampje is ingebouwd. Daarnaast heeft deze helm reflecterende eigenschappen, voor optimale zichtbaarheid.

Volvo heeft een spray ontwikkelt waarbij je voorwerpen reflecterend kunt maken. De spray is op waterbasis en verdwijnt na 10 dagen weer. Je kunt het bijvoorbeeld op je frame, wielen of kleding spuiten.

Wie kent het niet van vroeger, kralen die je aan je spaken vastmaken en die zorgden voor de leuke geluidje. Zoiets zijn monkeylights ook. Het is een LED-lampjes die je vastmaakt aan je spaken. Wanneer je gaat fietsen worden er dan leuke patroontjes zichtbaar.

 

Liefs, Manon

Geef een reactie op het artikel...