Wat je nodig hebt om te beginnen met wielrennen, deel 3: de zonnebril

Zonnebrillen, je hebt ze in verschillende soorten en maten, in verschillende prijsklassen en allemaal hebben ze weer andere glazen. Door de vele bomen zie je het bos niet meer. Waar moet je bijvoorbeeld op letten bij het aanschaffen van een zonnebril? En is dit überhaupt wel nodig?

 

Mijn antwoord op de laatste vraag: JA! Ik vind een zonnebril echt onmisbaar tijdens het fietsen. Het beschermt je ogen in de eerste plaats tegen het zonlicht en UV-straling. In de tweede plaats beschermt het tegen vliegjes, wind en andere weersomstandigheden. Zoals met alles, zijn de zonnebrillen te verkrijgen in verschillende prijsklassen. Ik vind persoonlijk het verschil tussen een goedkopere bril en een duurdere bril groot. Het is het investeren zeker waard. Het gaat tenslotte om een product wat je iedere keer weer opnieuw gebruikt.

 

IMG_5226

Maar goed, dan sta je in de fietswinkel en dan hebben ze daar zo veel verschillende modellen dat je geen idee hebt welke je moet kiezen. Qua frame maakt het allemaal niet zo veel uit. Kies een frame dat je mooi vind en bij je past. Ik zou zelf niet zo snel voor een fel gekleurd frame gaan, omdat dit moeilijk te combineren valt met andere dingen. Maar misschien vind jij dit juist mooi, dan moet je dat zeker doen. Dan komen we aan bij de glazen. Er bestaan wel honderden verschillende soorten glazen voor in je zonnebril. Vele lijken op elkaar en kun je in dezelfde categorie plaatsen. Hieronder beschrijf ik welke categorieën het meest voorkomen.

  • Donker/spiegelend: deze glazen beschermen je ogen tegen het felle zonlicht en bevatten vaak ook een UV-filter. Het maakt niet heel veel verschil uit of de glazen een spiegellaag er overheen hebben of niet. Deze spiegellaag heeft geen extra functie en is vaak in verschillende kleuren te krijgen. Zo zou je je glazen aan je outfit kunt aanpassen. De donkere en gespiegelde glazen zijn geschikt voor zonnig weer, licht bewolkt en bewolkt weer.
  • Geel/oranje: gele of oranje glazen zorgen er voor dat je meer contrast ziet wanneer er minder licht is. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je tegen de schemering gaat fietsen, het mistig is of het heel erg bewolkt. Hierdoor ziet alles er net ietsjes scherper en duidelijker uit. Wel oppassen want soms lijkt het nog vrij licht als je je zonnebril ophebt, maar doe je deze af blijkt het veel donkerder te zijn dan gedacht. Geschikt voor bewolkt weer, regen en ’s avonds/’s nachts.
  • Transparant: een bril met transparante glazen beschermt je ogen niet tegen zonlicht (duh!), maar is het meest geschikt voor het beschermen van je ogen tegen vliegjes, wind, sneeuw of regen. Transparante glazen kun je gebruiken wanneer je het niet prettig vind om door getinte glazen te kijken, maar ook wanneer het heel hard regent en je toch écht je trainingsrondje wilt maken. Geschikt voor bewolkt weer en ’s avonds/’s nachts.

 

IMG_5230

Waar moet je op letten bij het kopen van een zonnebril:

  • Verstandig is om te kijken of er verschillende soorten glazen bij de bril zitten óf dat je de mogelijkheid hebt om er andere glazen bij te kopen. Zo kun je je zonnebril aan ieder type weer aanpassen. Je kunt er ook voor kiezen om zonnebril te kopen met fotochromatische glazen. Dit zijn glazen die zich automatisch aanpassen aan de lichtintensiteit. Bij veel zonnelicht kleuren de glazen dan donker en bij weinig zonlicht, zoals bij mist, zijn de glazen licht.
  • Zijn de glazen gepolariseerd? Gepolariseerde glazen nemen de schittering van het zonlicht weg die je soms op het asfalt en water ziet. Dit is dan minder vermoeiend voor je ogen. Dit is geen must, maar je kunt er altijd rekening mee houden.
  • Controleer de glazen altijd op krassen voordat je de zonnebril koopt. Het materiaal speelt daar ook een grote rol bij. Glazen gemaakt van polycarbonaat zijn bijna ongevoelig voor krassen. Daarnaast geeft polycarbonaat ook nog eens bescherming tegen UV-straling.
  • Goede merken zonnebrillen zijn Oakley, BBB en AGU.

 

Oja, en dames niet vergeten: de pootjes van je zonnebril draag je over de riempjes van je helm.

 

Liefs, Manon

 

Geef een reactie op het artikel...