De sport bh

Als we op de racefiets stappen trekken we altijd ons wielershirt, wielerbroek en de nodige extra’s aan. Wat niet voor iedereen vanzelfsprekend is, is om ook een sport bh aan te trekken. Weet jij waarom het belangrijk is om een sport bh te dragen? 

 

Tijdens het sporten is het vanzelfsprekend dat je borsten mee bewegen. Borsten bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, vocht en klieren. Er zit geen spierweefsel die je borsten kunnen ondersteunen tijdens het sporten (alleen onder je borsten). Uit onderzoek blijkt dat je borsten zich zelfs 14 centimeter (!!) kunnen verplaatsen tijdens het sporten. Dit zijn herhalende verticale en horizontale bewegingen. Naast dat stuiterende borsten vervelend en pijnlijk kunnen zijn, kan het op de lange termijn er voor zorgen dat je borsten hun stevigheid verliezen. En dat willen we voorkomen!!

Daarom is het dragen van een sport bh van essentieel belang, ongeacht welke sport je doet! Sport bh’s zijn ontwikkeld om de bewegingen van je borsten tot een minimum te beperken en verminderen de kans op blijvende beschadigingen. Een sport bh biedt goede ondersteuning en voorkomt pijnlijke borsten, nek en schouders. Een sport bh is gemaakt van stevig, maar soepel materiaal dat ademt en transpiratievocht opneemt. De banden zijn extra breed om de druk op je schouders te verdelen en te voorkomen dat ze in je huid snijden. Sport bh’s zijn dus bestand tegen zweet én veelvuldig wassen.

 

sportbh

Maar waarom nu een sport bh verkiezen boven een normale bh?

  • Een normale bh is er niet op berekend om bewegingen en schokken op te vangen en een sport bh is hier juist voor bedoeld.
  • Het materiaal van een normale bh is niet gemaakt voor veel transpireren. Het materiaal ademt niet en rekt niet mee, waardoor het kan gaan schuren.  Dit zorgt voor snellere slijtage van je mooie bh en dat is zonde!
  • Een sport bh vangt tot 74% van de bewegingen en schokkend op, terwijl een gewone bh maar 38% hiervan opvangt.

 

Oké, je bent nu overtuigd, maar welke sport bh moet je dan kiezen? Je kiest een sport bh op basis van de sport de je beoefent en de bewegingsimpact ervan op de borsten. Bij wielrennen zal de bewegingsimpact op je borsten niet zo groot zijn als bij bijv. hardlopen. Maar als je besluit om een kasseienstrookje mee te pakken, zullen de bewegingen toenemen. Kies een sport bh waarbij je prettig voelt. Vindt je het prettig dat je borsten strak tegen je lijf gehouden worden, kies dan een compressie bh. Maar je kunt ook nog kiezen voor een sport bh met aparte cups, racerback, banden, met sluiting, zonder sluiting, sluiting voor. sluiting achter, enz. Daarnaast zijn er 3 soorten ondersteuning/support:

  • Low support: voor sporten met een lage bewegingsimpact, zoals wandelen, pilates, yoga. Alleen geschikt voor vrouwen met een kleine cupmaat.
  • Medium support: geeft goede ondersteuning bij sporten met een medium bewegingsimpact, zoals wielrennen, dansen, zumba, cardio.
  • High support: zijn gemaakt van een stevige, niet-elastische stof die het schokeffect van actieve sporten, zoals hardlopen, paardrijden, tennis, bootcamp, flink reduceren.

 

Wil je meer informatie over sport bh’s, kijk dan hier en lees hoe je een goede sport bh kunt kiezen.

 

Liefs, Manon

Geef een reactie op het artikel...