Wat je nodig hebt om te beginnen met wielrennen, deel 4: de fietshelm

Een ongeschreven wielerwet is dat je ALTIJD een fietshelm draagt. Een helm beschermt je belangrijkste lichaamsdeel: je hoofd. Hoe werkt een helm, hoe gebruik je hem en waar moet je op letten bij het kopen ervan?

 

Ik fiets altijd met een helm, zonder voel ik me niet op mijn gemak. Een ongeluk zit in een klein hoekje en komt altijd onverwacht. Daarom wil ik mijn hoofd goed beschermen, zodat ik de kans op een eventueel hoofdletsel kan verkleinen. Daarnaast is het verplicht om een helm te dragen bij toertochten, wedstrijden en trainingen op de baan. Net zoals bij alle wieleraccessoires is er ook een uitgebreid assortiment van fietshelmen.  Ik leg uit hoe een helm werkt, hoe je deze draagt en geef een aantal tips voor bij het kopen en gebruiken.

 

Hoe werkt een fietshelm

Een fietshelm is gemaakt van kunststof waarbij de buitenzijde uit een harde schaal bestaat. Een goede helm is licht en ventileert goed. Bij een slechte ventilatie kan je hoofd oververhit raken. Een helm vangt de ergste klap en krachten op die bij een valpartij ontstaan, in plaats van dat je hoofd deze krachten opvangt. Het is wetenschappelijk bewezen dat door het dragen van een helm belangrijke trauma’s in de hersenen voorkomen kunnen worden.

 

helm

Hoe draag je een fietshelm

Iedere helm heeft een kinriempje. Het kinriempje hoort strak te zitten, maar niet zo strak dat het pijn doet. De riempjes moeten zo afgesteld zijn dat je oren vrij zijn. Aan de achterkant van je helm zit een wieltje waarmee je de helm strakker draait. Draait deze aangenaam strak aan. Wanneer je onderste boven gaat hangen moet je helm op je hoofd blijven zitten, zonder dat het kinriempje vast zit. Zo ben je er zeker van dat je helm niet kan schuiven. Als je een zonnebril draagt, draagt de pootjes dan óver je riempje heen. Verder hebben veel vrouwenhelmen een speciale uitsparing aan de achterkant waar de haren doorheen kunnen. Maar je kunt je haren natuurlijk zo dragen wat voor jou het prettigste is.

 

helm1

Tips voor de aanschaf van een fietshelm

  • De helm moet goed ventileren, zodat oververhitting van het hoofd voorkomen wordt.
  • Verstel de maat van helm en de riempjes, zodat je kan voelen of de helm goed aan te passen in aan je hoofd. Wanneer je je hoofd schudt moet je helm op de zelfde plek blijven zitten. Hetzelfde geldt wanneer je onderste boven gaat hangen.
  • Neem je zonnebril/fietsbril mee tijdens het passen. Pas de combinatie helm-bril bij je oren of raakt je bril de rand van de helm?
  • Check of de kinsluiting makkelijk met één hand te openen en te sluiten is. De kinsluiting mag niet openschieten wanneer je aan beide riempjes trekt.
  • De helm moet voldoen aan de norm EN 1078.
  • Als je een helm tweedehands wilt kopen, let er dan op dat je 100% zeker weet dat er niets met de helm is gebeurd. Koop geen helmen die ouder als 5 jaar zijn of waarmee al een keer gevallen is.

 

IMG_5422

Tips voor het gebruik van een fietshelm

  • Maak je helm schoon door een vochtige doek te gebruiken. Dompel je helm nooit onder water.
  • Bewaar je helm nooit in een tas of in een doos. Het transpiratievocht kan zo niet goed verdampen. Leg je helm ook nooit in de zon, ook niet achter een raam. De buitenschaal kan door de temperatuur vervormen.
  • Je helm is na een val niet mee bruikbaar. Door de klap die je helm opgevangen heeft, is je helm stuk, ook wanneer er aan de buitenzijde geen schade waarneembaar is.
  • Fietshelmen verliezen hun bescherming. Vervang na 3 – 5 jaar je fietshelm, ook al ben je er niet mee gevallen.

 

Liefs, Manon

 

Bron: NTFU

 

Geef een reactie op het artikel...